Oţetul de orez, folosit de circa 3.000 de ani în China, se obţine prin fermentarea orezului cu drojdie şi prin adaosul de bacterii speciale.
Din fericire, din ce în ce mai multe magazine cu produse naturiste şi supermarketuri comercializează oţetul de orez, astfel că putem beneficia de minunatele lui proprietăţi pentru sănătate.
Cum îl folosim
Oţetul de orez este potrivit pentru a da aromă mâncărurilor şi salatelor – îl puteţi folosi la prepararea orezului pentru sushi, însă şi ca dressing pentru salate, legume trase la tigaie, preparate cu carne (pui, porc, vită, peşte) dulce – acrişoară.
Poate fi adăugat cu succes şi în dressing-urile pentru salate de fructe, deoarece are o aromă blândă şi nu lasă în urmă un gust sărat.
Are un gust mai blând, mai fin şi mai dulce decât oţetul occidental, preparat din vin. Din acest motiv, nu poate fi înlocuit cu oteturi obişnuite. Nu este potrivit pentru prepararea murăturilor.
Oţetul de orez alb are o culoare pală şi un conţinut mai ridicat de acid acetic, fiind mai apropiat de oţetul european – este mai puţin acru şi mai fin decât acesta.
Oţetul de orez negru are culoare închisă şi o aromă puternică, uşor afumată.
Oţetul de orez roşu este mai închis la culoare decât cel alb şi mai deschis decât cel negru. Culoarea sa se trage de la drojdia roşie de orez, cultivată pe mucegai de Monascus purpureus. Oţetul de orez roşu are un gust special, datorat mucegaiului roşu.
Oţetul de orez este folosit drept condiment, însă contribuie şi la întărirea sistemului imunitar, deoarece conţine un mare număr de aminoacizi esenţiali pentru sănătatea organismului.
Consumat în mod frecvent, acest produs ajută organismul să absoarbă nutrienţii, având, de asemenea, proprietăţi antioxidante.
Îmbunătăţeşte digestia
Acidul acetic din oţetul de orez ajută organismul să ia mai mulţi nutrienţi (calciu, potasiu) din alimentele pe care le consumăm, îmbunătăţind digestia.
Întăreşte imunitatea
Datorită celor 20 de tipuri de aminoacizi pe care îi conţine, oţetul de orez, consumat constant, ajută la creşterea imunităţii. Având proprietăţi antioxidante, el inhibă formarea de peroxizi graşi, substanţe care se pot acumula în organism, favorizând îmbătrânirea prematură şi pierderea elasticităţii pielii. De asemenea, protejează celulele de radicali liberi, prevenind apariţia bolilor degenerative.
Menţine inima sănătoasă
Oţetul de orez contribuie la sănătatea sistemului cardiovascular. Nutrienţii din compoziţie sunt implicaţi în reglarea colesterolului ‘’rău’’, împiedicând depunerea acestuia pe pereţii vaselor sanguine. Favorizează corectarea circulaţiei, prevenind complicaţiile cardiace, reglează nivelul de glucoză din sânge.
Întăreşte oasele
Oţetul de orez menţine buna sănătate a oaselor. Acest elixir ajută organismul să absoarbă şi să evite pierderea de calciu, esenţial pentru întărirea oaselor şi pentru prevenirea unor complicaţii precum osteoporoza.
Ajută la pierderea în greutate
Pentru că nu are calorii şi contribuie semnificativ la arderea grăsimilor, oţetul de orez, introdus în dieta zilnică, ajută la pierderea în greutate.
Protejează stomacul
Consumat regulat, oţetul de orez ajută la distrugerea bacteriilor periculoase pentru stomac şi intestine, fiind eficient în tratamentul salmonellei.
Protejează ficatul
Potrivit unui studiu publicat în ‘’Journal of Clinical Biochemistry and Nutrition’’, oţetul de orez are potenţialul de a contracara debutul tumorilor hepatice.